Постижения

1. За активната си дейност и пополяризирането на българските идеали и висок спортен дух пловдивският „Морски сговор“ е избран за домакин на Третия редовен събор на БНМС.
2. На 15 май 1928 година пловдивчани с добре обурудвани за целта лодки провеждат научна експедиция по Марица, за проучване на новообразувано езеро в резултат на земетресението.
3. 14 срещу 15 март 1929 година – Марица излиза от бреговете си и залива домовете край двата бряга, хората търсят спасение по покривите. Речният морски легион е един от първите, които се включват в спасителните работи и извозват хората и тяхното имущество непрекъснато през цялото денонощие.
4. Пръв на Балканите и в първите 10 в Европа Пловдив изгражда летни плувни басейни край река Марица, които отговарят на световните норми – почистване на водата, гардероби, места за обучение и др.
5. 29 юни 1930 година – първи официални състезания по гребане и плуване в Пловдив. Не може да прескочим „наградния фонд“ – картина „Езеро“, 100 лева, луксозна кутийка с червило, пепелник с гребец, самобръснач!
6. Фотосите разказват: „Пловдивска лятна морска ученическа колония на плажа в Созопол, 1926 г.“
7. Под егидата на Морски клуб – Пловдив през 1967 година е построен подводният дом „Хеброс“ и с него се осъществява непознат за нашата страна експеримент във Варненското езеро. Акванавти са д-р Гаро Томасян/по-късно избран за кмет на Пловдив/ и Иван Петров.
8. На язовир „Пясъчник“ Морският клуб изгражда своя база, която служи години наред за отдих и подготовка на състезателите.
9. Дело на Морският клуб е и лятната тренировачна база в местността Цигов чарк, край язовир „Батак“.
10. Построен е център за водни ски и влек на базата в село Оризаре.
11. Регистриран е първият в страната /извън ДОСО/ леководолазен клуб „Нептун“
12. Регистрирани са в съда и първия частен яхтклуб и частен водомоторен клуб.
13. 1992 година – възстановен е Елитен спортен клуб „Морски сговор“, инициатори са Петър Нейчев, Стефан Цветков и Димитър Енев. Председател на УС е д-р Гарабед Томасян. Приема и се изпълнява един наситен спортен календар.
14. 2002 година – два юбилея: създаването на Български народен морски сговор през 1922 година и 10 години от неговото възстановяване като ЕСК „Морски сговор“. Актуален слоган „Ние спортуваме, забавлявайки се“.